Vaření

5 tipů pro šťavnaté kuře

Pečené kuře by mělo být snadné připravit, ne že bychom k tomu potřebovali nějaké speciální technologie
, ale jak upéci kuře, aby bylo skvostně šťavnaté a zároveň mělo hezky propečenou kůžičku? 

1. TIP – VELKORYSE OKOŘENÍME

Důležité je maso pořádně opláchnout vodou, poté lehce osolené a opepřené maso vymazlíme bylinkami. Můžeme použít čerstvě nasekané i sušené, a to bylinky jako oregano, tymián, rozmarýn, petržel a estragon.

Nebojte se použít i uzenou papriku, lanýžovou sůl, koriandr, garam masalu a kmín.

 

2. TIP – PŘIDÁME TUK I POD KŮŽI

Pokud bychom chtěli maso krásně šťavnaté s kůrčičkou křupavou na povrchu, potřeme maso nejen zvenčí olivovým olejem nebo máslem, ale také pod kůží

Opatrně pracujeme prsty a oddělujeme kůži od masa a zároveň i tuto část vymažeme máslem či olivovým olejem.

3. TIP – HRAJME SI SE ZELENINOU

I v tomto receptu má zelenina své místo. Nejprve kuře naplníme zeleninou a bylinkami i zevnitř. Získáme tak lahodnou chuť, která bude prostupovat každým kousnutím.

Můžeme použít cibuli, česnek, citron, celer, mrkev, tuřín a bylinky jako jsou rozmarýn, estragon, petržel a tymián.

Poté, co máme kuře naplněné, vyplníme touto zeleninou i pekáček či hrnec, ve kterém budeme kuře péci. Můžeme použít hrnec, který je určený k pomalému pečení, jako například litinové hrnce Staub, které díky svým perfektním vlastnostem udržují maso perfektně šťavnaté.

Na zeleninu připravenou v hrnci položíme kuře, přidáme šálek vody, vývaru nebo vína.

4. TIP NEJLEPŠÍ TEPLOTA PRO PEČENÍ

Troubu si předehřejeme na 230°C, kuře položíme do pekáčku na záda na zeleninu a přiklopíme poklicí hrnce anebo fólií.

Zhruba po 30 minutách teplotu snížíme na 165°C. Kuře otočíme, přelijeme šťávou, která se vypekla opět přiklopíme a pečeme dalších 30 minut.

Poté kuře ještě jednou otočíme a po deseti minutách pokličku odklopíme, opět polijeme šťávou a necháme vytvořit křupavou kůrčičku, v této chvíli se vyplatí zvednout teplotu v troubě na 200°C.

 

5. TIP ZJIŠTĚNÍ HOTOVÉHO KUŘETE

V podstatě máme tři možnosti, jak zjistíme, že máme kuřátko hotové. 

Prvním z nich je použití kuchyňského teploměru, který zapíchneme dovnitř masa. Maso by mělo mít uvnitř teplotu 80°C.

Druhým způsobem může být proříznutí stehna na kost, abychom se ujistili, že již maso není růžové.

Třetí a poslední možností je, že zkusíme zakroutit stehnem kuřet, pokud by kost byla volná a poddajná, odděluje se od masa, je hotovo. 

Jakmile máme kuře hotové, vytáhneme jej z trouby a přikryté pokličkou ještě počkáme
10 – 15 minut, aby se šťáva v mase utěsnila.