, ale jak upéci kuře, aby bylo skvostně šťavnaté a zároveň mělo hezky propečenou kůžičku?
1. TIP – VELKORYSE OKOŘENÍME
Důležité je maso pořádně opláchnout vodou, poté lehce osolené a opepřené maso vymazlíme bylinkami. Můžeme použít čerstvě nasekané i sušené, a to bylinky jako oregano, tymián, rozmarýn, petržel a estragon.
Nebojte se použít i uzenou papriku, lanýžovou sůl, koriandr, garam masalu a kmín.

2. TIP – PŘIDÁME TUK I POD KŮŽI
Pokud bychom chtěli maso krásně šťavnaté s kůrčičkou křupavou na povrchu, potřeme maso nejen zvenčí olivovým olejem nebo máslem, ale také pod kůží.
Opatrně pracujeme prsty a oddělujeme kůži od masa a zároveň i tuto část vymažeme máslem či olivovým olejem.
3. TIP – HRAJME SI SE ZELENINOU
I v tomto receptu má zelenina své místo. Nejprve kuře naplníme zeleninou a bylinkami i zevnitř. Získáme tak lahodnou chuť, která bude prostupovat každým kousnutím.
Můžeme použít cibuli, česnek, citron, celer, mrkev, tuřín a bylinky jako jsou rozmarýn, estragon, petržel a tymián.
Poté, co máme kuře naplněné, vyplníme touto zeleninou i pekáček či hrnec, ve kterém budeme kuře péci. Můžeme použít hrnec, který je určený k pomalému pečení, jako například litinové hrnce Staub, které díky svým perfektním vlastnostem udržují maso perfektně šťavnaté.
Na zeleninu připravenou v hrnci položíme kuře, přidáme šálek vody, vývaru nebo vína.

4. TIP NEJLEPŠÍ TEPLOTA PRO PEČENÍ
Troubu si předehřejeme na 230°C, kuře položíme do pekáčku na záda na zeleninu a přiklopíme poklicí hrnce anebo fólií.
Zhruba po 30 minutách teplotu snížíme na 165°C. Kuře otočíme, přelijeme šťávou, která se vypekla opět přiklopíme a pečeme dalších 30 minut.
Poté kuře ještě jednou otočíme a po deseti minutách pokličku odklopíme, opět polijeme šťávou a necháme vytvořit křupavou kůrčičku, v této chvíli se vyplatí zvednout teplotu v troubě na 200°C.
5. TIP ZJIŠTĚNÍ HOTOVÉHO KUŘETE
V podstatě máme tři možnosti, jak zjistíme, že máme kuřátko hotové.
Prvním z nich je použití kuchyňského teploměru, který zapíchneme dovnitř masa. Maso by mělo mít uvnitř teplotu 80°C.
Druhým způsobem může být proříznutí stehna na kost, abychom se ujistili, že již maso není růžové.
Třetí a poslední možností je, že zkusíme zakroutit stehnem kuřet, pokud by kost byla volná a poddajná, odděluje se od masa, je hotovo.
Jakmile máme kuře hotové, vytáhneme jej z trouby a přikryté pokličkou ještě počkáme
10 – 15 minut, aby se šťáva v mase utěsnila.