Vaření

Banánové lívance

Načechrané uvnitř, křupavé na povrchu a jemně chutnající po banánech a vanilce.

Pojďme si spolu připravit skvostnou snídani, kterou budou milovat nejen děti, ale zapráší se u nich i u dospěláků.

 

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1  ½ hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 malý přezrálý banán, pokud je hnědější tím lépe
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek + 2 lžíce mléka
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

 

JAK BUDEME POSTUPOVAT:

V misce si promícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí.

Mezitím si v menší misce připravíme směs s banánem. Ten si rozmačkáme vidličkou, dokud nebude zcela hladký. Přidáme k němu vejce, mléko, vanilkový extrakt a důkladně šleháme, dokud není vše dobře promíchané.

Banánovou směs a rozpuštěné máslo nalijeme do směsi s moukou. Těsto jemně rozmícháváme stěrkou, avšak opatrně, abychom jej nepřešlehali, bylo by poté tuhé a hrudkovité

Těsto na lívanečky máme připraveno a můžeme začít smažit.

Pro hezký efekt můžeme použít Nordic Ware pánev se smajlíky. Buďme hraví a zpestřeme si takto jednoduše nedělní snídani. Tato pánev je vyrobena z litého hliníku s nepřilnavou vrstvou, a tak se nám s ní bude hezky pracovat. Navíc lívanečky budeme mít jeden jako druhý.



 

Pánev jemně potřeme máslem nebo olejem a nalijeme na ni těsto. 

Každý lívaneček smažíme cca 2 minuty z každé strany, musí být krásně zlatavý na pohled.

Podáváme je ještě horké. Ozdobíme nakrájenými banány, trošku pocukrujeme a zalijeme javorovým sirupem. 

NÁŠ TIP: 

Lívanečky si můžeme předpřipravit i do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce. Po usmažení je necháme úplně vychladnout. Při balení je proložíme pečícím papírem a zabalíme do potravinářské folie. Nebo použijeme sáčky na mražené potraviny. 

Pokud si je budeme chtít vychutnat, stačí je rozehřát v mikrovlnce nebo je dát do rozehřáté trouby cca na 8 minut.