Vaření

Pomalé vaření s tajine

Keramický hrnec Tajine pochází ze severní Afriky a poslední dobou si našel velkou řadu příznivců pomalého stylu vaření nebo pečení.

Díky kónickému tvaru cirkuluje pára a maso tak zůstává šťavnaté a plné chuti. Tajine značky Emile Henry, jsou ručně vyráběny a tato společnost si drží tradici rodinné značky již od roku 1850. Tajine je vhodný jak pro pečení v troubě, tak i pro vaření na sporáku.

Nejen, že jídlo z nich je chuťově dokonalé, ale i díky designovému zpracování značkou Emile Henry se Tajine bude na Vašem stole, během oběda nevšedně vyjímat.

Připravme si tak spolu tento jedinečný recept, na který budeme tajine potřebovat.

JEHNĚČÍ SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI, KOŘENÍM A OPEČENÝMI MANDLEMI

BUDEME POTŘEBOVAT:

(pro 6 – 8 porcí)

  • 1 kg jehněčí plece
  • 500 g jehněčí kýty
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 50 ml oleje
  • 2 špetky šafránových vláken
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 celé skořice
  • 2 lžíce akátového medu
  • 300 g sušených švestek
  • 60 g celých blanšírovaných mandlí
  • jemná sůl a mletý pepř
  • 6 větviček čerstvého koriandru
  • 4 brambory (volitelné)

 

POSTUP:

Z masa odstraníme tuk a nakrájíme jej na kostky o velikosti 3 cm. 

Cibuli a mrkev si oloupeme a obě nakrájíme nadrobno. Do základny tajine nalijeme olej a několik minut jej zahřejeme na středním ohni.

Maso opečeme v malém množství, aniž bychom ho nechali příliš zhnědnout. Okořeníme jej a vytáhneme z pánve. 

Vložíme mrkev, cibuli, šafrán a mletý zázvor a za častého míchání smažíme 5 – 6 minut, deglazujeme medem a vaříme ještě pár minut. 

Přidáme kousky masa, celou skořici a dobře promícháme. Vše zalijeme půlkou sklenice vody a ingredience tvarujeme do pyramidy.

Harmonicky uspořádáme sušené švestky nahoru spolu s bramborami (volitelné) nakrájenými na čtvrtiny.

Posypeme polovinou koriandru.

Zakryjeme vrchním dílem tajine a necháme vařit po dobu 1 hodiny a 15 minut ne velmi mírném ohni, nebo pečeme v předehřáté troubě na 180°C stejnou dobu.

Mezitím si mandle opečeme na pánvi bez tuku.

Jakmile je vše připraveno, podáváme posypané opraženými mandlemi nahoře, spolu s druhou polovinou koriandru.