Vaření

Švýcarské fondue

Čeká Vás rodinná návštěva nebo se chystáte na večerní posezení s přáteli? Máte rádi sýr a zároveň byste si rádi užili trochu zábavy? Přesně pro Vás jsme si připravili jednoduchý recept na Švýcarské Fondue. S tímto Emile Henry hrncem Vám příprava zabere pouze 20 minut a navíc v něm fondue budete rovnou servírovat. 

CO BUDEME POTŘEBOVAT

pro 6 porcí:

  • 400 g švýcarského sýra Vacherin
  • 400 g švýcarského sýra Gruyère
  • 400 g švýcarského sýra Appenzeller
  • 750 ml suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml Kirsch
  • 5 g kukuřičné mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 francouzské bagetky

 

POSTUP

Vnitřek hrnce na fondue si potřeme stroužky česneku a poté jej nakrájíme na malé kousky. 

Vlijeme bílé víno a pomalu jej zahříváme dokud nezačne vařit, poté všechny tři sýry nastrouháme a za stálého míchání přidáme do hrnce, dokud se sýr úplně nerozpustí. 

Necháme pár minut povařit.

Mezitím si v misce důkladně smícháme kukuřičnou mouku a Kirsch, nalijeme do hrnce se sýrem a dobře promícháme, aby se fondue hezky zahustilo. 

Nastrouháme si špetku muškátového oříšku a společně se špetkou pepře přidáme do hrnce. Vše dobře promícháme.

Bagetky si nakrájíme na větší kostky. Zapálíme hořák u fondue na mírný oheň a položíme na něj připravenou nádobu s fondue. 

Teď už jen namáčíme bagetky do sýra a vychutnáváme si chvíle strávené s rodinou nebo přáteli.  

Přejeme Vám dobrou chuť.